Sunday, February 13, 2011

10 Cara Nak Lupakan Si Dia


Entry kali ni ika nak kongsi sesiket mcm mana nak lupakan seseorang yang penah kita sayang
EX BOYRIEND or EX GIRLFRIEND
heh , saja-2 ja , sebab tak tau nak update apa dah lah 
okeyokey , now ika tgk byk betul org yang frust sampai kata nak bunuh diri lah , dah tanak hidup lah itu lah ini lah , lagi-2 kat FACEBOOK IKA tu
tak di nafikan ika pon penah mcm tu kod ? haha , bila ingt balik mmg lawak betul
buat mcm-2 sebab frust , overdoss ubat , saket kan diri seniri , menjerit-2 , menangis smpai mata bengkak-2  , tahan perut tak makan , semuanya sebab nak kan perhatian Si Dia semula
tapi bila dah semakin membesar matang ika lebih menghargai hidup ni kot ?
yela dulu budak lagi , just fikir NAK DIA & SAYANG DIA tak fikir baik buruk nya 

CARA-2 NAK LUPAKAN SI DIA :

1) JANGAN PAKSA DIRI TAPI DGN RELA HATI . ckp byk-2 kali kat diri sendiri , yang aku boleh !
2) kalau tak boleh cara yang pertama tu , cuba pulak BENCI DIA ! ingat perkara yang menyakit kan hati korang sepanjang korang couple , apa yang dia buat and apa-2 lah yang teruk dia penah buat !
3) BUSY KAN DIRI . bila korang busy ofcos lah korang akan lupakan benda yang tak penting ni , sebab mesti korang fikir pasal kerja korang tu je kan ? kalau korang sekolah , jangan amek keputusan PONTENG & TAK BUAT HOMEWORK ! sebab bila korang bersendirian kat rumah and do nothing korang lagi lah ingt Si Dia tu .
4) JANGAN NAK OVERDOSS UBAT ! ni paling penting , jangan nak ngengada ! korang tau tak , bapak perit ah kalau overdoss ubat ni . boleh pengsan , boleh masuk hospital . and pengalaman ika , bila ika overdoss ubat , ika jadi mengantuk yang amat sgt tapi bila tido kejap ja then bgn jadi tak tentu arah . and ika pun penah pengsan tau tak masa tu . and sekarang ni nak tau ? ika FOBIA betul dgn ubat , bila nak makan ubat ja rasa nak muntah , poning pening-2 lah . nyesal betul .
5) JANGAN NAK SAKITKAN DIRI SENDIRI ! okey benda ni bukan ika je ade pengalaman sendiri , someone close with me pon penah buat . nak tau apa ? dia toreh tangan dia nama gf dia , and mmg ngeri ika tgk kat tgn dia tu , ei . ika pon penah buat tapi siket ja , tak lah dalam mcm dia --' and ada someone tu pon penah tumbok-2 tgn dia kat dinding sebab frust . korang fikir kalau kita buat mcm tu , dia boleh dtg kat kita balik ? TAK ! entah-2 dia fikir 'ei saiko gila mamat/minat ni , takod aku' hahahahah ,
6) ELAKKAN BERSENDIRIAN . ni pon korang kene buat , contoh korang keluar , pegi jumpa kawan-2 . happy kan lah diri tu ! jangan berkurung kat rumah . macam ika , sedih macam mana pon bila jumpa kawan-2 ika , ika tak penah rasa sedih & kosong . lagi pon kawan-2 ika ni mmg jenis hapenning gila , so im sure kawan-2 korang pon cmtu lah . so bila frust , ajak kawan-2 tu hang ka , apa ka kay ?
7) SHARE DENGAN ORANG YANG RAPAT . rasanya apa-2 pasal GF/BF mesti kawan lah tempat ngadu kan ? tak pun kakak angkat lah abg angakt lah adek angkat lah . tak kira lah siapa , janji seseorang yang memahami kita . luah kan semua kat dia , bila kita dah share semua , mesti otak ni rasa lagi ringan kod . and as friends kita try lah jadi pendengar yang baik bila another frineds kita ada masalah kan , jangan lah selfish . sharing is caring <3
8) EGO KAN DIRI TU SIKIT ! bila dia dah buang kita tuh , jangan lah nak tehegeh balik kat dia . sudah lah tu , cukup . dia tak mengharagi korang langsung . bila kita ego , kita akan lebih cepat lupakan dia . mcm baru-2 ni . ika break dgn someone tu , ika try ego kan diri ni . sebelum ni ika selalu mengalah untuk dia , tapi bila dah asyik ngalah dia akan fikir KITA TALEH HIDUP TANPA DIA ! so guys ,  buktikan yang korang boleh hidup tanpa orang-2 yang tatau nak menghargai korang ni !
9) CARIK PENGGANTI . this my powerful tips , hehehhe ^^ yes , im not lying . ni yang ika selalu pratik kan dan ika rasa ia sgt-2 berkesan . bila kita dah dapat yang baru , lama-2 kita akan lupa yang lama . and cuba lah buat sebanyak mungkin memory baru dgn yang baru tuh kay ? :)
10) DOA . yah , as a muslim , everytime kita dalam masala kita mesti memohon dari-NYA kan ? jadi , byk-2 lah berdoa supaya Allah permudah kan kita lupakan Si Dia . 'YA ALLAH , JIKA BETUL DIA UNTUK AKU , KAU BERKATILAH HUBUNGAN KAMI , KAU LINDUNGI LAH KAMI DARI BISIKAN JIN DAN IBLIS , JIKA DIA BUKAN UNTUK KU , KAU JAUH KAN LAH KAMI , KAU PERMUDAHKAN LAH AKU UNTUK MELUPAKANNYA , AMIN' lebih kurang cmni lah doa yang ika dapat dulu time form bape tah , ada penceramah tu bagi . so ika rasa korang boleh amalkan .


okey , dah siap !
 so korang ? apa lagi ! cepat-2 lah buat apa yang ika cakap tu kay .
mmg bukan senang nak lupakan sesorang , tapi dah pun adat dunia , setiap pertemuan ada perpisahan . kita kena redho . 
hahah , orang yang cakap ni pon sedang cermin diri sendiri
ika cuma kongsi pengalaman ika , untuk adik-2 ika tu . ika tau follower Si Gulagula ramai Adik-2 yang Comel berbanding Abang-2 & Kakak yang Handsome/Cantik  . 
So janganlah sia-2 kan hidup korang tu .


Allah pisah kan kita dgn seseorang sebab dia nak temukan kita dengan yang lebih baik 


maaf kalau ada sebarang ketidak puasan hati , sila komen :)

5 orang makan Gulagula :):

Cupcake said...

:)

er fan said...

not easy to lpekan sseorng yg kte syang an
but this tips maybe can help..

Ikka Si Gulagula :) said...

yes erfan .

yudayieyqa honora said...

thanks ieka .. bg tahu cara2 nya .. ^_^

Ikka Si Gulagula :) said...

@yudayieyqa honora Welcome :)

Post a Comment

Comment yang membina please :)